Kada mi mama pročita ovu objavu, odmah će se zapitati šta mi bi. Možda i jedino jelo u mom životu koje i dan danas jedem samo što moram. Ostale su te gastronomske traume iz djetinjstva, jer je slatki kupus jelo koje se bar jednom sedmično nalazilo na trpezi
Naime, zanemarivši gore napisano, djeca ga obožavaju, a ovaj moj posebno jer kako kažu ne pliva masnoća. Viktor kaže da ga obožava i na sami pogled, što je istina dobar razlog da ga spremam. No, i dalje ga ja zovem "prisiljeno zelje" jer ga prisiljeno kuham.
Šalu na stranu, ukusno je.
Potrebno je:
1 glavica kupusa narezanog na rezance
1 veća glavica crvenog luka
Par češnjeva bijelog luka sitno nasjeckanog
1 veća mrkva
Paprika i praziluk
Začini i paradajz sos
Mala kašika crvene paprike u prahu
Peršun i lovor list
200 ml vode
Plan rada:
Kupusu očistiti gornje listove, nasjeći na tanke rezance i izblanširati u slanoj vodi. Procijediti.
Mrkvu, praziluk i crveni luk, sitno isjeckati te na ulju prodinstati na ulju dok ne omekša. Mali savjet, stavite kašiku šećera. Kada se počne odvajati od dna, to je to, dinstanje je gotovo.
Dodati kupus (procijediti ga od kuhanja) i papriku narezanu na rezance. Začiniti po želji.
Doliti oko 200 ml vode u dodavati po potrebi.
Bijeli luk, malu kašiku crvene paprike i paradajz sos dodajemo pri kraju, a možete dodati i krompiriće narezane na male kocke (u tom slučaju malo duže kuhamo).


Comments
Post a Comment