Ovaj burek nosi sjećanja na tu davnu 2000-tu i prvo samostalno ljetovanje sa kumom. Zora, miris mora, sloboda i burek iz Bosne. Zanimljiva kombinacija koja se urezala u sjećanje. Ako ovo probate, vjerujte mi, prije ćete se odlučiti za ovu varijantu nego samostalno meso ili krompir.
Potrebno je:
400 grama junetine
500 grama krompira
1 glavica crvenog luka
Pakovanja kora (ja kupujem na Tržnici domaće jufke)
1 jaje
Začini
Ulje
Kisela voda
Kiselo vrhnje
Plan rada:
1) izdinstati luk sa prstohvatom soli
2) dodati meso, začiniti i poklopiti da pusti sok, na blagoj temperaturi
3) isjeći krompir na kocke, dodati mesu, ismiješati i kratko dinstati, samo da se začini ujednače
4) u pleh redati prvo kora, pa smjesa, pa kora...
5) zaliti kiselom vodom i isjeći na kocke
6) zaliti smjesom od jednog jajeta i kiselog vrhnja
7) peći na 200 stepeni oko 40 minuta
Napomena: Burek je odličan i sutradan, kada se potpuno ohladi.







Comments
Post a Comment