Šareni burek

Ovaj burek nosi sjećanja na tu davnu 2000-tu i prvo samostalno ljetovanje sa kumom. Zora, miris mora, sloboda i burek iz Bosne. Zanimljiva kombinacija koja se urezala u sjećanje. Ako ovo probate, vjerujte mi, prije ćete se odlučiti za ovu varijantu nego samostalno meso ili krompir.


 Potrebno je:

400 grama junetine

500 grama krompira

1 glavica crvenog luka

Pakovanja kora (ja kupujem na Tržnici domaće jufke)

1 jaje

Začini

Ulje

Kisela voda

Kiselo vrhnje



Plan rada:

1) izdinstati luk sa prstohvatom soli

2) dodati meso, začiniti i poklopiti da pusti sok, na blagoj temperaturi

3) isjeći krompir na kocke, dodati mesu, ismiješati i kratko dinstati, samo da se začini ujednače

4) u pleh redati prvo kora, pa smjesa, pa kora...

5) zaliti kiselom vodom i isjeći na kocke

6) zaliti smjesom od jednog jajeta i kiselog vrhnja

7) peći na 200 stepeni oko 40 minuta

Napomena: Burek je odličan i sutradan, kada se potpuno ohladi.



Comments