Sanjarski Eclair-i

 Sjajni francuski kolač! Drugi opis nije potreban.Ovaj put sam ga radila u mini izdanju, dužine oko 5 cm, ali vi svakako možete prilagoditi.




 Potrebno za tijesto:
  • 4 jaja srednje veličine
  • 250 ml vode ili mlijeka
  • 125 ml ulja
  • 150 g brašna, mekog TIP 500
  • malo soli
  • 1 velika kašika šećera
Za fil nam je potrebno slatko vrhnje.

Kako pripremiti tijesto:
  • Kuhamo do vrenja vodu/mlijeko, ulje, so i šećer, te kada provri sklonimo sa strane.
  • Kuhačom energično umiješamo brašno, da bismo dobili jednoličnu masu.
  • Ostavimo sa strane par minuta. Dovoljno dok pripremio i razbijemo jaja.
  • Mikserom mješamo masu dok dodajemo jaja. Dobićemo ljepljivu masu, što je i cilj.
  • Masu stavimo u vrećicu za istiskivanje sa zvjedastim završetkom.
  • Istiskujemo na podmazani pleh, dužine oko 8 cm, sa obaveznim razmakom.
  • Pečemo 20 minuta na 200 stepeni, pa smanjimo na 160 i tako još 20 minuta, da nam masa ne bi ostala ljepljiva iznutra.
  • Ostavimo da se hladi.
  • Umutimo vrhnje u šlag.
  • Eclaire prepolovimo na pola, punimo šlagom i vratimo gornji dio.
  • Ukrasimo topljenom čokoladom.



 


 








Comments