Sjajni francuski kolač! Drugi opis nije potreban.Ovaj put sam ga radila u mini izdanju, dužine oko 5 cm, ali vi svakako možete prilagoditi.
- 4 jaja srednje veličine
- 250 ml vode ili mlijeka
- 125 ml ulja
- 150 g brašna, mekog TIP 500
- malo soli
- 1 velika kašika šećera
Za fil nam je potrebno slatko vrhnje.
Kako pripremiti tijesto:
- Kuhamo do vrenja vodu/mlijeko, ulje, so i šećer, te kada provri sklonimo sa strane.
- Kuhačom energično umiješamo brašno, da bismo dobili jednoličnu masu.
- Ostavimo sa strane par minuta. Dovoljno dok pripremio i razbijemo jaja.
- Mikserom mješamo masu dok dodajemo jaja. Dobićemo ljepljivu masu, što je i cilj.
- Masu stavimo u vrećicu za istiskivanje sa zvjedastim završetkom.
- Istiskujemo na podmazani pleh, dužine oko 8 cm, sa obaveznim razmakom.
- Pečemo 20 minuta na 200 stepeni, pa smanjimo na 160 i tako još 20 minuta, da nam masa ne bi ostala ljepljiva iznutra.
- Ostavimo da se hladi.
- Umutimo vrhnje u šlag.
- Eclaire prepolovimo na pola, punimo šlagom i vratimo gornji dio.
- Ukrasimo topljenom čokoladom.


Comments
Post a Comment