Rolovana pizza

 

Sastojci:

500 gr brašna tip 500

250 ml tople vode

50 ml maslinovog ulja

1 kvasac

2 kašičice soli

Za nadjev: 250 gr mozzarella ili nekog drugog sira, 200 grama šunke, 2 dcl paradajz sosa (sa malo bijelog luka po želji).





Priprema:

  • Kvasac malo rastopiti u mlakoj vodi, kada se napravi pjenica, spremni smo za dalje.
  • Prosijati brašno, dodati kvasac, so i maslinovo ulje, te mlaku vodu. Sve promiješati kašikom te nakon toga umijesiti u glatko tijesto. Ostaviti da odmori na toplom oko pola sata.
  • Tijesto se ne smije previše 'gnjaviti' niti ostaviti na propuhu već se mora dizati na toplom mjestu.
  • Tanko razvucite i odozgo stavite paradajz sos, sir i šunku. 
  • Zamotajte u rolat i sjecite na kriške širine 2 cm, koje ćete redati u pleh. Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 minuta.


 Savjeti:

Þ Sitno sjeckani bijeli luk u paradajz sosu daje posebnu aromu;

Þ Tajna leži samo u brašnu, morate znati šta kupujete i obavezno ga prosijte;

Þ Tijesto mora da bude meko, dovoljno je malo pažnje i strpljenja i obavezno mijesiti rukama.

Þ Tijesto za pizze nezamislivo je bez maslinovog ulja .

 







 

 

 

Comments