Punjene paprike iz rerne

Što sam starija, sve više cijenim ona jela što se "uvale" u rernu koja sama odradi šta treba. Nosi me osjećaj kao da se nisam puno trudila, što je varka, ali fora je. Tako je i sa punjenim paprikama. Em što su ukusnije. Mnoga jela spremam u vatrostalnim zdjelama, možda zbog toga što me umiruje taj osjećaj dok gledam kako se krčka to gurmansko zadovoljstvo. Međutim, na ovaj način otvara vam se opcija da dobijete više paprika, pa možete i da zaledite.





Sastojci:

10 komada žutih babura (preferiram manje, a šire)

400 grama mljevene junetine

Luk (crveni i bijeli)

Riža (jedna šaka)

Jedno jaje (uvijek stavim jaje da to sve fino poveže)

Začini (so, vegeta, biber...)

Začinsko bilje (peršun, bosiljak, lovor)

1 kašičica šećera (za sos)

1 pakovanje paradajz sosa

Rukama izmiješati meso, sitno sjeckani luk, jaje i začine. Sjediniti masu.

Dodati rižu (nikada ju ne kuham) i začinsko bilje po želji.

Očistiti paprike od peteljki, puniti smjesom i redati u vatrostalnu zdjelu.

Preliti paradajz i pelat sosom, začiniti (so i šećer).



Staviti u hladnu rernu i lagano zagrijavati do 200 stepeni. 

Peče se oko 90 minuta.

Savjet: isječem krompir na kriške i stavim između paprika. Bude odličan prilog. 






Comments