Recept za vrlo jednostavne medenjake, kod kojeg ne možete da fulate
SASTOJCI:
165 gr meda
60 grama šećera u prahu
200 gr maslaca
1 jaje
pola kašike sode bikarbone
550 gr brašna
Cimet i po želji ostali začini.
PRIPREMA MEDENJAKA:
- Stavićemo brašno u veću zdjelu, dodati sodu bikarbonu i šećer u prahu, pa dobro promiješati. Takođe, možemo odmah dodati i cimet ili neke druge začine koje želimo. Maslac narezan na tanje listiće stavimo u brašno pa ga smrvimo rukama.
- U smjesu brašna, šećera i maslaca ubacićemo prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješati. Dodaćemo med, pa rukama umijesiti tijesto.
- Smjesu koju smo dobili obavezno umotati u plastičnu foliju i staviti na neko vrijeme u frižider.
- Radnu površinu lagano ćemo posuti brašnom, tijesto tanko razvaljati pa kalupima dobijati oblike po želji
- Oblike ćemo složiti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 °C
- Pečemo oko 7-10 minuta.
GLAZURA:
- Bjelanjak lagano umutimo, dodamo oko 250 grama šećera u prahu i malo limunovog soka. Ja načešće stavim masu u najobičniju vrećicu za zamrzivač i odrežem malo vrh te ukrašavam.

Comments
Post a Comment