Medenjaci

Recept za vrlo jednostavne medenjake, kod kojeg ne možete da fulate

SASTOJCI:

165 gr meda

60 grama šećera u prahu

200 gr maslaca

1 jaje

pola kašike sode bikarbone

550 gr brašna

Cimet i po želji ostali začini.

PRIPREMA MEDENJAKA:

  • Stavićemo brašno u veću zdjelu, dodati sodu bikarbonu i šećer u prahu, pa dobro promiješati. Takođe, možemo odmah dodati i cimet ili neke druge začine koje želimo. Maslac narezan na tanje listiće stavimo u brašno pa ga smrvimo rukama.
  • U smjesu brašna, šećera i maslaca ubacićemo prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješati. Dodaćemo med, pa rukama umijesiti tijesto.
  • Smjesu koju smo dobili obavezno umotati u plastičnu foliju i staviti na neko vrijeme u frižider.
  • Radnu površinu lagano ćemo posuti brašnom, tijesto tanko razvaljati pa kalupima dobijati oblike po želji
  • Oblike ćemo složiti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 °C
  • Pečemo oko 7-10 minuta.

GLAZURA:

  • Bjelanjak lagano umutimo, dodamo oko 250 grama šećera u prahu i malo limunovog soka.  Ja načešće stavim masu u najobičniju vrećicu za zamrzivač i odrežem malo vrh te ukrašavam.




Comments