Kumin kolač

Imate li vi zapisane recepte po imenima osoba? Ne po nazivu kolača, već po osobi gdje ste ga jeli? Ja ih imam nekoliko, jer samo na taj način mogu da se sjetim o čemi se radi.  Ovo je toliko jednostavno da vam recept nakon nekog vremena neće ni trebati. A suština je u tome da su tu sastojci koje sigurno trenutno imate, tako da ako vam neko iznenada dolazi, tu je kumin kolač.


 Potrebno je za koru:

4 bjelanjka

4 kašike šećera

4 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

1 kašika kakaoa

Potrebno za preliv:

50 grama šećera i 50 ml vode

Potrebno za kremu:

4 žumanjka

7 kašika šećera

4 kašike brašna

7 dcl mlijeka

250 grama maslaca

Šlag za ukrašavanje.

Plan rada:

1) za koru ćemo umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli, dodati šećer i kada smo dobili čvrst snijeg, ručno izmiješati brašno, prašak za pecivo i kakao.

2) izručiti u kalup i peče se na 180 stepeni oko 25 minuta.

3) dok se kora peče napraviti preliv te kada izvadimo koru, zaliti prelivom.

4) stavimo 5 dcl mlijeka da se kuha

5) umutimo žumanca sa 2 dcl mlijeka, šećerom i brašnom.

6) kada mlijeko prokuha, stavimo smjesu sa žumancima i kuhamo na laganoj temperaturi.

7) kada se krema ohladi dodamo maslac i mutimo mikserom.

8) koru namažemo kremom i gore šlag.







Comments