Kolač sa jabukama i petit keksom

 Mislim da ne postoji osoba iz ovih naših krajeva koja nije probala ovaj kolač.  Slastica koja miriše na djetinjstvo, na naše bake i majke, na mirisne jabuke iz tih dvorišta bezbrižnih dana. Ovom prilikom vam donosim najjednostavniji recept ovog kolača, idealan za početnike.




Potrebno je:

600 grama rendanih jabuka (ne cijedite sok, koristimo za kuhanje, svaka ta kapljica je dragocjena)

Oko 600 ml vode

40 grama maslaca

2 pudinga od vanilije

1 slatko vrhnje za šlag (možete koristiti i iz kesice)

6 kašika šećera (ovo sve zavisi od slatkoće jabuka i vašeg omjera slatkog)

Vanila šećer

Petit keks

Plan rada:

1) izrendati jabuke i pustiti da malo odstoje

2) staviti ih kuhati sa 400 ml vode, maslacem i šećerom (nekih 15 minuta)

3) u 200 ml vode izmutiti puding te ga dodati u jabuke i kuhati još pet minuta

4) u pleh redamo keks, jabuke, keks i završavamo jabukama

5) na kraju umutimo šlag i dekorišemo po želji.




Comments