Mislim da ne postoji osoba iz ovih naših krajeva koja nije probala ovaj kolač. Slastica koja miriše na djetinjstvo, na naše bake i majke, na mirisne jabuke iz tih dvorišta bezbrižnih dana. Ovom prilikom vam donosim najjednostavniji recept ovog kolača, idealan za početnike.
Potrebno je:
600 grama rendanih jabuka (ne cijedite sok, koristimo za kuhanje, svaka ta kapljica je dragocjena)
Oko 600 ml vode
40 grama maslaca
2 pudinga od vanilije
1 slatko vrhnje za šlag (možete koristiti i iz kesice)
6 kašika šećera (ovo sve zavisi od slatkoće jabuka i vašeg omjera slatkog)
Vanila šećer
Petit keks
Plan rada:
1) izrendati jabuke i pustiti da malo odstoje
2) staviti ih kuhati sa 400 ml vode, maslacem i šećerom (nekih 15 minuta)
3) u 200 ml vode izmutiti puding te ga dodati u jabuke i kuhati još pet minuta
4) u pleh redamo keks, jabuke, keks i završavamo jabukama
5) na kraju umutimo šlag i dekorišemo po želji.


Comments
Post a Comment