Jedna od omiljenih slastica sa bloga Minjine kuhinjice je bila upravo ova, te sa vama dijelim moje iskustvo.Savjet broj jedan, kad god možete, u kolačima koristite maslac jer on kolačima daje finu teksturu i okus, ali se i puno lakše reže. Margarin se sa njegovim plastičnim okusom nikada ne može uspoređivati s maslacem i prosto se naježim na sami pomen. Što se tiče ulja, u redu je jer biskvit od njega bude sočan i vlažan. Savjet broj dva se odnosi na bjelanjke. Najbolje se "tuku" ako su na sobnoj temperaturi i nikako ne dozvolite da vam dio žumanjka pobjegne u bjelanjke jer se tada možemo pozdraviti sa čvrsto umućenim snijegom.I savjet broj tri kada dodajete suhe sastojke u mokre, pazite da ne miksate smjesu, pogotovo mikserom. Pažljivo i nježno radite ovaj korak, da ne biste dobili žilav biskvit.
Potrebno za koru:
8 bjelanjaka
zeru soli (So pojačava okuse i dobro ju je dodavati u sve kolače, posebno u čokoladne. Prstohvat soli je osnovni krivac za dobro istučen snijeg od bjelanjaka)
8 kašika šećera
4 kašike brašna (ja uglavnom koristim glatko brašno za sve i nikada nisam imala nekih poteškoća)
1 puna kašika gustina
2 kašike kakaa (meni je najbolji Krašev kakao prah)
2 kašičice sirćeta
Potrebno za fil:
500 ml mlijeka (za kreme je najbolje koristiti punomasno mlijeko)
150 g bronhi bombona
8 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
120 ml slatkog vrhnja (Dukat mi je najomiljeniji izbor. Ono je blago i neutralnog okusa. One biljnog porijekla, odnosno vještačke, nikada ne koristim. Imaj taj neki plastični šmek u sebi)
100 g maslaca (Zdenka je za sada jedini pravi izbor)
50 g čokolade
Priprema kreme:
- Bronhi bombone kuhamo na blagoj temperaturi sa 400 ml mlijeka;
- Žumanca, puding i 100 ml mijeka izmutimo vrlo kratko i sipamo u mlijeko.
- Kada smo završili sa filom i nestrpljivo sačekali da se ohladi dodamo maslac i umućenu slatku pavlaku, te zajedno sjedinimo miksajući.
- Podijelimo u dva dijela. Jedan ostaje kakav jeste, u drugi 50 grama otopljenje čokolade.
Priprema biskvita:
- Bijelanjca umutimo sa malo soli
- Zatim lagano dodajete šećer dok ne dobijemo čvrstu masu;
- Lagano (kašikom) dodajemo brašno, gustin i sirće.
- Smjesu dijelimo u dva dijela, u jedan ide kakao, a drugi je onakav kakav je bio.
- Pleh obložimo papirom za pečenje. Pola pleha je bijela smjena, pola smeđa.
- 180 stepeni oko 10 minuta.
- Kada se ohladi, sječemo kore, da dobijemo dvije smeđe i dvije bijele.
Svijetla kora - pola svijetlog fila...tamna kora - pola tamnog fila i tako do kraja. Mada sve ovo zavisi i od vaše kreacije. Možete redati kako vam volja, jer je ovo sve toliko ukusno, da se može jesti i bez ikakvog slaganja.

Comments
Post a Comment