Kiflice od ludog tijesta

Ludo tijesto ili ja na skoro +40? Ali ono je toliko jednostavno i još toliko brzo, da stepene ne osjetimo, samo nas usrećuju ti dječiji osmijesi na omiljene kiflice sa viršlama. Ovaj recept sam dobila od kolegice sa posla, oduševljena mekoćom kiflica sutradan moralo se ludo tijesto napokon isprobati




Potrebno je:

200 ml mlijeka

1 kašika šećera

1 suhi kvasac 

500 grama mekog brašna

1 kašika ulja

1 čaša jogurta

1/2 praška za pecivo

1 jaje+1 jaje za premazivanje

so

susam i kim

Plan rada:

1) ugrijaćemo mlijeko i šećer i dodati kašiku brašna i kvasac da se digne pjenica.

2) sve ostale sastojke ćemo zajedno promiješati i dodati nabubreli kvasac.

3) rukama mijesimo dok ne dobijemo jednolično, divno, mekano i vazdušasto tijesto.

4) nemamo šta čekati već odmah razvaljamo u oblik kruga i režemo na trokutove (mada, na osnovu iskustva, puno je bolje kada odstoji malo u frižideru)

5) punimo po želji, ja sam ovaj put virše

6) slažemo na pleh i premažemo jednim jajetom koje smo prije toga razmutili sa malo mlijeka (ne znam da li znate, ali jaje se uvijek bolje razmuti kada dodamo mlijeko)

7) pečemo na 200 stepeni oko 25 minuta

8) nakon pečenja premažemo malo uljem

Kiflice su odlične i sutradan, što je vrlo bitno i ovo tijesto vam inače može stajati u frižideru do tri dana (neko kaže i sedam).






 

Comments