FRITULE



Sastojci za fritule:

400 g glatkog brašna
4 ka
šike šećera
2 jaja
2 jogurta (300 ml)
1 pra
šak za pecivo
1 vanilin
šećer
prstohvat soli
malo ruma i limunove korice ulje za pe
čenje


Priprema:

1. Umiješajte sve sastojke tako da dobijete glatku smjesu i neka odstoji malo na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje u šerpi.

2. Jednom manjom kašikom vadite smjesu, a drugom odvajajte u ulje.

3. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite. 

4. Izvadite ih na ubrus/salvetu pa pospite sa šećerom i čokoladnim

prelivom.


Savjeti: 

  • Brzo miješajte smjesu dok se ne stvore mjehurići, ručno sa kašikom;
  • Ne stvarajte gužvu i pometnju u šerpi, dovoljno je oko pet komada u isto vrijeme;
  • Svi sastojci da budu sobne temperature;
  • Dok je ulje hladno, stavite par kapi rakije.

 

 

 

 

 


Comments