Francuski krompir sa kranjskom kobasicom

 Krompir, kuhana jaja, kranjska i sve zaliveno vrhnjem i jajima, može li biti loše? Ne može. Može li biti teže? Ne može. Naime, ovo je jelo za koje ne morate biti vrhunski znalac, tako da opravdanja nema. Zašto se ovako zove pojma nemam, ali čisto sumnjam da francuzi jedu ovako nešto kalorično. No, nije ni bitno, naziv je baš primaljiv


 Potrebno je:

Oko 700 grama krompira 

Paket kranjske kobasice

4 jaja

1 kiselo vrhnje

100 ml mlijeka

Začini

1) skuhate krompir u ljusci, ohladite i na ploške nasječete

2) skuhate 3 jaja i narežete na ploške 

3) skuhate kratko kranjsku (a i ne morate) te nasječete na komade

4) redati u nauljenu vatrostalnu zdjelu krompir, kranjsku, jaja i završavate krompirom (napominjem da krompir solite)

5) zalijete smjesom od jednog jajeta, vrhnja i mlijeka

6) gore možete staviti par listića slanine

7) pečete na 200 stepeni oko 20 minuta






 

Comments