Brza vekna kruha

 

Sastojci:
500 g bra
šna tip 500
1 mala ka
šika soli
300 ml poprili
čno tople vode

Za dizanje kvasca:

20 g svježeg kvasca
1 mala ka
šika šećera
2 male ka
šike tople vode
2 ka
šike brašna

Kvasac malo rastopiti u mlakoj vodi, sa šećerom i brašnom, kada se napravi

pjenica, spremni smo za dalje. Prosijati brašno, dodati kvasac, so i vodu.

Sve promiješati kašikom te nakon toga umijesiti u glatko tijesto. Ostaviti

da odmori na toplom oko pola sata, ali u plehu u kojem ćete peći. Staviti

hljeb da se peče na 250°C oko 25 minuta. 




SaSavjeti:

Þ Hljeb se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. To je to.

Þ Ovdje je tajna pustiti kvasac da odradi šta treba.

Þ Voda neka bude poprilično vrela, cilj nam je da sve bude brzo.

Þ Sa kvascem nikako ne smije doći masnoća jer se onda neće ispuniti cilj

podizanja, koji nam je ovdje najpotrebniji.

 

 

 

 

 

Comments