Sastojci:
500 g brašna tip 500
1 mala kašika soli
300 ml poprilično tople vode
Za dizanje kvasca:
20 g svježeg kvasca
1 mala kašika šećera
2 male kašike tople vode
2 kašike brašna
Kvasac malo rastopiti u mlakoj vodi, sa šećerom i brašnom, kada se napravi
pjenica, spremni smo za dalje. Prosijati brašno, dodati kvasac, so i vodu.
Sve promiješati kašikom te nakon toga umijesiti u glatko tijesto. Ostaviti
da odmori na toplom oko pola sata, ali u plehu u kojem ćete peći. Staviti
hljeb da se peče na 250°C oko 25 minuta.
SaSavjeti:
Þ Hljeb se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. To je to.
Þ Ovdje je tajna pustiti kvasac da odradi šta treba.
Þ Voda neka bude poprilično vrela, cilj nam je da sve bude brzo.
Þ Sa kvascem nikako ne smije doći masnoća jer se onda neće ispuniti cilj
podizanja, koji nam je ovdje najpotrebniji.


Comments
Post a Comment