Zašto Brkina? Zato što sam pokušala bezbroj ovih verzija, samo je ova od Lepog Brke dobitna kombinacija omiljene mađarske čorbe. Blago pikantna, umjereno jaka sa veselim bojama kuhanog paradjz pelata
Potrebno vam je:
500 grama junetine (ovo je vrlo bitna stavka i sve je do kvalitete mesa. Imati mesnicu od povjerenja je blago)
3 glavice crvenog luka
1 paprika roga
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
1 goveđa kocka kuhana u 1l vode
500 grama krompira
paradajz pelat
1 kašičica šećera
so i biber
Plan rada:
1) luk sitno isjeckati i na ulju prodinstati sa malo soli.
2) dodati sitno sjeckano meso, lovorov list i papriku i zajedno sa lukom dinstati oko 30 minuta poklopljeno, na blagoj temperaturi.
3) kašiku brašna i kašiku crvene paprike promiješati sa mesom oko pola minute.
4) dodati vodu u kojoj ste prokuhali goveđu kocku i kuhati sve zajedno 30 minuta.
5) dodati paradajz pelat i kašiku šećera i neka kuha dok meso ne omekani.
6) dodati krompir sjeckan na kocke i još kratko nastaviti sa kuhanjem.
7) završiti sa gevircom. E šta je to? Pa i ja sam se prvi put iznenadila, ali je savršeno i nikada mi ne bi palo na pamet tako nešto.
Gulaš gevirc
50 g slanine
1 mala kašika kima
3 češnjaka bijelog luka
Malo peršunovog lista
Ovo sve u sjecku sredite do kašastog izgleda i začinite čorbu.



Comments
Post a Comment