Ovaj kolač inače ima naš interni naziv "onaj Filipov sa višnjama". Kako bi moja mama rekla, nema ovdje mjera, ovdje stavljaš onako, po osjećaju. Međutim, ja taj osjećaj nemam, još uvijek. Kod mene moraju biti sve jasno precizirano. U gram.
Potrebno je:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Višnje ili trešnje
100 grama maslaca
Prstohvat soli
Izmutimo bjelanjke sa prstohvatom soli.
Posebno izmutimo žumanjke sa šećerom i maslacem, dodamo brašno i prašak za pecivo (koje smo prethodno zajedno proslijali).
Ukoliko je smjesa tvrda i teška za mikser, dodajemo jednu kašiku umućenog bjelanceta.
Ručno izmiješamo obe smjese.
Kalup premažemo maslacem i izlijemo smjesu.
Gore poredamo prethodno pošećerene višnje. Obavezno dobro iscijedite višnje.
Pečemo na 180 stepeni oko 25 minuta.
Zašto maslac, a ne ulje? Naime, maslac u svojoj kuhinji koristim u svim mogućim varijantama. Isključivo kada ne moram ulje, koristim prirodne sastojke poput maslaca. Ne morate se bojati da će izostati rezultat koji želite. Možda neće biti prhko kako ste navikli kod svojih baka, ali će biti jako ukusno.
Kod ovog kolača morate paziti na miksanje, uostalom, kao i kod svih biskvita. U trenutku kada dodajemo bilo šta u snijeg od bjelanjaka taj proces mora ići u nekoliko poteza, vrlo brzo. Biskvit nam mora biti mekan i sunđerast.

Comments
Post a Comment