Postoje tako ti recepti koji ti vraćaju mirise djetinjstva i sjećanja. Ovo je jedna od onih slastica koja uvijek probudi emocije. Bebina pita je kolač koji vrlo često pravim, od običnih sastojaka dobijemo nešto tako divno i božanstveno.
Potrebno je za koru:
4 žumanjka
150 grama šećera
400 grama mekog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer (sa aromom limuna)
200 g maslaca
Sve gore pomenute sastojke ručno mijesimo. Trebaće nam malo snage i vremena i to je jedini umor koji nas kod ove slastice očekuje. Olakšaće nam ako je maslac sobne temperature. Kada zamijesimo, stavimo tijesto u jednu vrećicu i u zamrzivač na nekih 10 minuta (lakše ćemo ga rendati).
Sastojci za kremu:
4 bjelanjka
500 ml čvrstog jogurta
1 veći mileram
5 kašika brašna (preporučuje se oštro brašno, ali ja nisam imala problema ni sa mekim)
200 g šećera
1 vanil šećer (sa aromom limuna)
Priprema:
- Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli
- Zatim dodajemo šećer, jogurt, mileram, brašno i vanil šećer
- Sve zajedno kratko izmiksamo
- Tepsiju 20 x 30 cm premažemo maslacem
- Tijesto kada izvadimo iz zamrzivača, pola odvojimo i narendamo u tepsiju
- Smjesu sa bjelanjcima istresemo u tepsiju
- Narendamo drugi dio preostalog tijesta.
Pećnicu upalimo na 200 stepeni i kada se ugrije, stavimo kolač da se peče. Dovoljno je oko 45 minuta.





Comments
Post a Comment