Bebina pita ili pita sa jogurtom

Postoje tako ti recepti koji ti vraćaju mirise djetinjstva i sjećanja. Ovo je jedna od onih slastica koja uvijek probudi emocije. Bebina pita je kolač koji vrlo često pravim, od običnih sastojaka dobijemo nešto tako divno i božanstveno. 

 

Potrebno je za koru:

4 žumanjka

150 grama šećera

400 grama mekog brašna

1 prašak za pecivo

1 vanil šećer (sa aromom limuna)

200 g maslaca

Sve gore pomenute sastojke ručno mijesimo. Trebaće nam malo snage i vremena i to je jedini umor koji nas kod ove slastice očekuje. Olakšaće nam ako je maslac sobne temperature. Kada zamijesimo, stavimo tijesto u jednu vrećicu i u zamrzivač na nekih 10 minuta (lakše ćemo ga rendati).

Sastojci za kremu:

4 bjelanjka

500 ml čvrstog jogurta

1 veći mileram

5 kašika brašna (preporučuje se oštro brašno, ali ja nisam imala problema ni sa mekim)

200 g šećera

1 vanil šećer (sa aromom limuna)

Priprema:

  • Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli
  • Zatim dodajemo šećer, jogurt, mileram, brašno i vanil šećer 
  • Sve zajedno kratko izmiksamo
  • Tepsiju 20 x 30 cm premažemo maslacem
  • Tijesto kada izvadimo iz zamrzivača, pola odvojimo i narendamo u tepsiju
  • Smjesu sa bjelanjcima istresemo u tepsiju
  • Narendamo drugi dio preostalog tijesta.

Pećnicu upalimo na 200 stepeni i kada se ugrije, stavimo kolač da se peče. Dovoljno je oko 45 minuta.







Comments